Endüstri 4.0.’da Kaldıraç Görevi Bursalı Makinecilerin

Türkiye’nin endüstri 4.0, dijitalleşme ve bilişim teknolojileri ile entegre üretim yapısına kavuşma hedeflerinin odağında makine sektörü bulunuyor. Bu alanda yapılacak yüksek teknolojili üretim, birçok kalemde ithalatın da kısılması anlamına geliyor. Türkiye’nin Endüstri 4.0. dönüşümünün başladığı Bursa’da ise Bursalı makinecilerin kaldıraç görevi görmesi bekleniyor.

Bursa ‘da 1960’lı yıllarda küçük atölyelerde çağın ihtiyaçlarına göre makine imalatına başlayan makineciler, bugün itibarıyla teknolojiyi takip eden yeni jenerasyonla Türkiye sınırlarını aşarak, ‘Made in Turkey’ etiketiyle küresel ölçekte birçok noktaya ulaşıyor. Makine sektörü, bugün sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin teknolojik dönüşümünde de vizyon belirleyecek sektörlerin başında geliyor. Türkiye’yi Avrupa’nın altıncı büyük makine üreticisi konumuna taşıyan firmalar arasında Bursalı makinecilerin katkısı önem teşkil ediyor.

Yüksek katma değer makinecilerle geliyor

Makine sektörü, imalat sektörüne pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ve sektörün büyümesi için mevcut desteklerin artırılarak gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özel önem statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyor. Sektör, Ar-Ge, teknoloji yatırımları ve nitelikli insan kaynağı yatırımları ile bulunduğu kente de büyük değer katıyor. Dolayısıyla teknoloji ara ürünlerinin devlet desteği ve teşviklerle desteklenmesini talep ediyorlar.

Bilim, teknoloji ve inovasyona yapılacak yatırımlar ile Türkiye’nin bağımsız bir sanayi ve teknoloji ülkesi haline gelebileceğine inanıyorlar.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Bursalı makine üreticileri bu yılın ilk 4 ayında 187,2 milyon dolarlık makine ve aksamları ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 190 milyon dolardı. Yılın ilk 4 ayında yaşanan yüzde 1,58’lik gerilemeye rağmen sektör, önümüzdeki yıllarda imalattaki katma değeri hem ara ürünlerde hem de nihai ürünlerde yükselterek, küresel alanda rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Burada insan kaynağının katma değerini artırmak da büyük önem taşıyor. Bursalı makinecilerin ihracatta ağırlıklı pazarları arasında ise Avrupa Birliği, Rusya ve ABD yer alıyor.

Kaynak: DÜNYA

2018-07-03T00:10:46+03:00 11 Eylül 2017|