Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı çalışmaları kapsamında düzenlenen “Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı Tanıtım Toplantısı ve Çalıştayı” Uludağ’da BOF Hotel’de gerçekleştirildi.
Bursa Valiliği koordinasyonunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) yürütücülüğünde ekonomik, sosyal ve çevresel dengelerin dikkate alınarak Uludağ ve yakın çevresinde turizm olanaklarının dört mevsime yayılması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması ile Uludağ’ın kış turizminde uluslararası cazibe merkezi olması amacıyla başlatılan Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı çalışmaları kapsamında düzenlenen “Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı Tanıtım Toplantısı ve Çalıştayı” Uludağ’da BOF Hotel’de gerçekleştirildi.
Bursa Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Osmangazi Kaymakamı Enver Ünlü, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Daire Başkanı Hamza Sezer, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Gürses, Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar’ın yanı sıra Uludağ ve çevresinde sorumluğu mevzuat ile belirlenmiş kurum ve kuruluşlar yöneticileri ile diğer paydaşların da katıldıkları toplantıda ve çalıştayda Uludağ’ın geleceğiyle ilgili yapılması gerekenler ele alındı.
Karaloğlu, “Hedefimiz Uludağ’ın 12 ay boyunca kullanılmasıdır”
Toplantının açılışında konuşan Bursa Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu, Uludağ’daki yetki konusunda açıklamalarda bulundu. Karaloğlu: “Uludağ’ın şu anda bulunduğu seviye ve noktanın, olması gereken olmadığını hepimiz biliyoruz. Uludağ’ın en büyük problemlerinden bir tanesi sahibinin çok olması. Bazen sahipsizlik problemdir, bazen de sahibin çok olması. Bazen sevgisizlik problemdir, bazen de çok sevmek problem. Uludağ bir orman bölgesi bunu değiştiremeyiz. Ormanlarımız anayasamıza göre korunur, korunması da gerekir. Uludağ aynı zamanda bir milli parktır bunu da korumamız gerekir. Uludağ’da doğal sit alanlarımız var. Bunları koruyamazsak Uludağ özelliğini kaybeder.” Dedi.
Sadece kış sezonunda hizmet veren Uludağ’ın 12 ay kullanılmasının zorunlu olduğunu belirten Vali Karaloğlu bu doğrultuda yetki sahasına giren tüm kurumların ve işletme sahiplerini ortak aklı ortaya koymaları konusunda uyardı. Taraflar arasında ciddi bir işbirliği oluşturulabildiği takdirde Bursa’nın 2026 Kış Olimpiyatlarına ev sahipliği yapabileceğini ve aynı yıl kutlanacak olan Bursa’nın fethinin 700.yılına anlam katacağını belirtti.
Köse, “Hatalar telafi edilebilir”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan vekili Şükrü Köse ise Uludağ’ın, Bursa ve ülke için önemine değindi. Köse, planlamanın uzun soluklu olması gerektiğini ve Uludağ özelinde geçmişte yapılan hataların telafi edilebileceğini dile getirdi.
Ulcay, “Çevresel etki de düşünülmeli”
Uludağ’ın bir bütün olarak ele alınması gerektiğine dikkat çeken Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Uludağ’ın kayak özelinde projelendirilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Rektör Ulcay, Uludağ’ın farklı bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ulcay, tüm bunlar yapılırken çevresel etkinin de atlanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yarar, “Uludağ 20 milyon kişiye hitap ediyor”
Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar ise dünyadaki kayak merkezlerinden örnekler vererek, Uludağ’ın avantaj ve dezavantajları hakkında görüşlerini paylaştı. Yarar, dünyada hiçbir kayak merkezinin, bir saatlik mesafede 20 milyonluk nüfusa yakın olmadığını, bu yönden de Uludağ’ın önemli bir avantajının bulunduğunu hatırlattı. Yarar, Kayak Federasyonu olarak Uludağ’da antrenman veya yarış düzenleyecek pist bulamadıklarına dikkat çekti. Günümüz teknolojisinin, kayak merkezlerinde yaşanması muhtemel kar probleminin önüne geçtiği hatırlatan Yarar, “Biz artık acaba kar yağacak mı gibi soruları kafamızdan atmalıyız” dedi.
“Uludağ Sürdürülebilir Turizm Planı”nın detayları hakkında bilgiler veren BEBKA Genel Sekreteri, Uludağ’ın çok özel bir dağ olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Uludağ, son zamanla bir takım olumsuzluklarla gündemde. Kış turizmine olan ilginin artmasıyla birlikte alternatiflerin artması Uludağ’ın rekabet edebilirliğini zorlaştırdı. Rekabetle birlikte doğru orantılı bir şekilde müşteri beklentileri de arttı. Bu da Uludağ’ın rekabet edebilirliğini zorlaştırdı. ‘Uludağ bitti’, ‘Uludağ’dan bir şey olmaz’ gibi söylentilerle karşılaşıyoruz. Bunu bertaraf etmek için ortak akıl ve genel bir vizyona ihtiyacımız var. Bu çalışma biz vizyon çalışmasıdır. Aynı şekilde yeni rekabet koşullarını dikkate alan uzun vadeli bir çalışmadır. İnanıyorum ki bu çalışma bundan sonrakilere altlık oluşturacaktır; onlara yön gösterecektir.”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Daire Başkanı Hamza Sezer de, Milli Parklar Daire Başkanlığı’nca Uludağ özelinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Uludağ’ın planlanmasıyla ilgili çalışmaları sürdüren Avusturya merkezli ATC Consultants Koordinatörü Nezih İşçi de, yurtdışındaki dört mevsim dağ turizminden örnekler ve uygulamalarla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumlar ve grup çalışmalarında ise Uludağ ile ilgili temel eğilimler ve sorunların tespiti yanı sıra çözüm önerileri ele alındı.