Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) TEKNOSAB’da 200 milyon liralık kamulaştırmayı tamamladı. 600 milyon liralık altyapı ihalesine çıkıyor. Bölgede 25 milyar dolarlık yatırım çekilmesi planlanmaktadır.
Bursa’nın, hatta Türkiye’nin en önemli Endüstri 4.0 uygulama merkezi olarak planlanan TEKNOSAB, organize sanayi bölgesi (OSB) kavramını tamamen değiştiren bir sistem öngördüğü için, bu yeni nesil teknolojik OSB için yeni bir mevzuat gerekmektedir. TEKNOSAB’ın parsellerinin kiralanması ve yönetimi için bir gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurulacaktır. Yabancıların da yer kiraladığı ve giderleri vergiden düşebildiği Güney Kore modeli örnek alınmıştır.
BTSO öncülüğünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi işbirliği içinde 2017 yılı sonunda hayata geçirilecek TEKNOSAB’ın büyüklükleri ve hedefleri ile ilgili rakamlar şöyledir:
• Alan büyüklüğü 10 milyon metrekare
• Öngörülen yatırım 25 milyar dolar
• Bölgeden gerçekleştirilmesi hedeflenen ihracat 2023 itibariyle 40 milyar dolar
• Limana uzaklığı 26 kilometre (Otobanın tam ortasında yer almaktadır. Raylı sistemin Bandırma’ya kadar gitmesiyle de, ihracatın yüzde 78’inin karayolu ile yapıldığı Bursa’nın dünyada rekabet şansını artıracak
• Bölgede bir yüksek teknoloji üniversitesi kurulacak.
• Mükemmeliyet Merkezleri, Organize Ticaret Merkezi yer alacak.
• Güçlü fiber optik altyapıya sahip olacak. Akıllı binalar yapılacak. Bölge 350 MW enerjiyi sürdürülebilir kaynaklardan sağlayacak.
Türkiye’yi 55 yıl önce ilk OSB ile tanıştıran Bursa, şimdi de Türkiye’yi ileri teknoloji organize sanayi bölgesi TEKNOSAB ile tanıştıracaktır.
Teknoloji bölgesi olduğu için yatırımda 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanma imkânı olacak TEKNOSAB’da arsa bina yatırım harcaması olmayacaktır. Global şirketlerin de gelmeyi planladığı TEKNOSAB’a gelecek yıl sonu itibariyle orta ve yüksek teknoloji üreten şirketler, merkezlerini taşıyacaktır.
Kaynak: Dünya Gazetesi