Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansını (BEBKA) ziyaret etti.
Kalkınma Bakanı Yılmaz: “Gelecek dönemde de ajanslarımızı güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının BEBKA) Bursa merkez ofisini ziyaret eden Yılmaz, yaptığı konuşmada, bu ajansların çok önemli bir işlevi bulunduğunu bildirdi.
Ulusal ve yerel bazda bilgi temelli bir kalkınma sürecini gerçekleştirmeleri gerektiğini her zaman söylediklerini hatırlatan Yılmaz, “Yörenizi ne kadar iyi tanır, analiz eder, bütün yerel aktör ve dinamiklerle ne kadar iyi proje ve hedefler ortaya koyarsanız yerel kalkınmayı o derece hızlandırmış olursunuz. Kalkınma ajanslarını bu mantaliteyle kurduk” ifadesini kullandı.
Yılmaz, ajanslara sağlanan desteklere değindi. Ajansların, ülke kalkınmasında çok önemli bir yapı olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar 26 kalkınma ajansımıza bütçemizden 1,3 milyar lira kaynak ayırdık. 2008 yılından bugüne yerel katkılarla ajanslara ayrılan katkı 2 milyar lirayı buldu. Ajanslarımız 32 bin 583 proje başvurusu aldı ve bunların 5 bin 726’sını destekledi. Sadece bu hibe programlarına tahsis ettiğimiz miktar 1,4 milyar lirayı buldu. Bu eş finansmanla harekete geçirdiğimiz yatırım 2,6 milyar liraya ulaştı. Türkiye genelindeki ajanslarımızda bin 84 personel istihdam ediyoruz. Bunların büyük bir kısmı uzman, kalifiye personel. En az bir dil bilen, bazısı birden fazla dil konuşabilen nitelikli bir kadromuz var.”
Ajansları sadece hibe mekanizması amacıyla kurmadıklarını dile getiren Yılmaz, bu yapıların yerel ölçekte bütün aktörleri bir araya getirip hedef birliği sağladığını anlattı.
“Yatırım destek ofislerini çok önemsiyoruz”
Yılmaz, ajanslar tarafından sektörler hakkında çok yönlü analizler yapıldığı bilgisini verdi. Ajansların, yatırımcılara bölgeyi tanıtmak için faaliyetler de yürüttüğünü bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
“BEBKA bünyesinde üç ilde yatırım destek ofisleri kurduk. Bir yatırımcı geldiği zaman artık muhatabı var. Arkadaşlarımız, gelen yatırımcıyı yönlendirebiliyor. Yatırım destek ofislerini çok önemsiyoruz. Türkiye genelinde 70 bin yatırımcıya danışmanlık hizmeti verdik. Ajansımıza son dönemde verdiğimiz önemli görevlerden biri de teşvik belgeleri. Yani artık yatırımcı, genel teşvikler için Ankara’ya gitmesin, burada teşvik belgesi düzenlensin istiyoruz. Bu belgeyi kapatma işlemini de ajanslarımıza bir sorumluluk olarak verdik. BEBKA da çok iyi bir çalışma sonucu birçok yatırımı burada kapattı. Bu da gerçekten önemli bir hizmet. Gelecek dönemde de ajanslarımızı güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz.”
“Bu bölge adeta Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü”
BEBKA bölgesi için üç temel gelişme ekseni belirlediklerine işaret eden Yılmaz, bunlardan birinin “uluslararası alanda yüksek rekabet gücü” olduğunu söyledi.
Cevdet Yılmaz, bu bölgenin adeta Türkiye’nin üretim ve ihracat üssü olduğunu belirterek, “2023 vizyonu çerçevesinde de çok iddialı hedeflerimiz var. Sadece Bursa’nın 2023’teki ihracat hedefi 75 milyar dolar. İşte bu, rekabet gücüyle sağlanabilecek bir durum. Dolayısıyla çok isabetli belirlenmiş bir eksen” değerlendirmesinde bulundu.
Eksenlerden ikincisinin “beşeri gelişme ve sosyal içerme” olduğunu aktaran Yılmaz, sosyal boyutu olmayan bir kalkınmanın, sürdürülemeyeceğine dikkati çekti. Sosyal içermeyi, herkesi entegre eden, bütünleştiren, birlik, beraberlik içinde kalkınma sürecine dahil eden bir anlayış olarak niteleyen Yılmaz, “Üçüncü eksen; dengeli mekânsal gelişme ve sürdürülebilir çevre. Bunlar öyle Ankara’da masa başında oturup belirlediğimiz eksenler değil, bizatihi bu yöredeki insanlarımızın, ilgili bütün tarafların katılımcı bir şekilde belirlediği eksenlerdir” diye konuştu.