Kooperatifçiliğin Vizyonu Bursa’da Ortaya Kondu…

‘Bursa Kooperatifçiliğinin Vizyonu Paneli’ Merinos AKKM’de gerçekleştirildi.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve Bursa Ticaret İl Müdürlüğü yürütücülüğünde, Bursa’da faaliyet gösteren kooperatifleri tüm yönleriyle değerlendirmek, kooperatifleri daha etkin ve verimli hale getirip, çağın ihtiyaçlarına ayak uyduran istikrarlı yapılar olması ve kooperatifçiliğin geliştirilmesi amacıyla organize edilen ‘Bursa Kooperatifçiliğinin Vizyonu Paneli’ Merinos AKKM’de gerçekleştirildi.

Konusunda uzman akademisyenler, kooperatif yöneticileri ve kooperatifçilik alanında faaliyet gösteren üst düzey kamu görevlilerinin katılımıyla gerçekleştirilen panel ve çalıştayın açılışında konuşan Bursa Vali Yardımcısı Emin Osman Bulgurlu, kooperatifçiliğin birlik ve beraberlik duygusunu geliştiren bir iş modeli olduğunun altını çizerek, “Bursa kooperatifleri ulusal arenada rekabet edebilir durumda ve bu yarışta birçoğunun önündedirler. Başta Marmarabirlik olmak üzere tüm kooperatiflerimiz üretimi ve hizmeti ön plana almışlardır. Dünya standartlarında bir vizyon ortaya koyan kooperatiflerimiz, inovasyon anlayışını da sürekli hale getirmelidir” şeklinde konuştu.

Bursa kooperatiflerinin sadece Türkiye’de değil, dünyada da öncü konumda olduğunu dile getiren Bulgurlu, Bursalı kooperatiflerin en kaliteli ürünleri en uygun fiyata sunduğunu da belirtti.

“Kooperatifler bölgemiz açısından büyük önem taşıyor”

Kooperatifçiliğin popülaritesinin son zamanlarda oldukça arttığını dile getiren BEBKA Genel Sekreteri ise, “Kooperatifçilik; girişimcilik, kümelenme, rekabet edebilirlik, işbirliği ve inovasyon gibi kavramları içinde barındıran çok önemli bir iş modelidir. Bu modeli BEBKA olarak biz de önemsiyoruz. Dünyada üretim, istihdam ve dış ticaret anlamında kooperatiflerin büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Bölgemiz açısından da baktığımızda kooperatifçiliğin önemli bir model ve başarılı örnekleri olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kooperatifçiliğin gelişmesi, kurumsallaşması ve yeni iş modelleri geliştirilmesi anlamında bu panelin yol gösterici olmasını diliyorum” diye konuştu.

İşbirliği ve koordinasyon…

Genel Sekreter, “Kalkınma denince karşınıza ilk olarak işbirliği ve koordinasyon kelimeleri geliyor. BEBKA olarak işbirliği ve koordinasyon için en önemli araçlardan birinin kooperatifler olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla kurulduğumuz günden bu yana kooperatiflere hem mali, hem de teknik anlamda destek vermeye gayret ediyoruz” dedi.

Böyle bir etkinliğin Bursa’da düzenleniyor olmasının önemli olduğunu söyleyen Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz de, “Zira Bursa, gerek üretimi, gerek ihracatı ve gerekse kooperatifçiliği ile ülkemizin ön plana çıkan kentlerinden biridir. Bursa 300’ü aşkın kooperatifi ve beş büyük kooperatif birliği ile Türk kooperatifçiliğinin önemli merkezleri arasında yer almaktadır” dedi.

Güç birliğine ve işbirliğine ihtiyaç var…

Organizasyonun Bursa kooperatifçiliğinin sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koymak adına düzenlendiğini de hatırlatan Tokgöz, “Bugün düzenlenen panel ve çalıştay sonucu itibariyle yalnızca Bursa kooperatifçiliği için değil, dolaylı olarak Türk kooperatifçiliğine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. Günümüzde her sektörde ve her alanda güç birliğine ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirten Tokgöz, “Kooperatif girişimi, teknik anlamda kendi ortaklarına bazı avantajlar sağlamaktadır. Bunlar; daha büyük pazarlara ulaşabilmek, rakiplerle daha kolay rekabet edebilmek, bilinçli üretim yapabilmek, mesleki yeterlilik sağlamak, yardımlaşma bilincinin gelişmesine katkı sağlamak ve üretim maliyetlerinin azalması olarak söylenebilir” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından geçilen ve Zübeyir Tokgöz’ün moderatörlüğünü yürüttüğü öğleden önceki panelde; TESKOMB Genel Başkan Vekili ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı ‘Bursa kooperatifçiliğinin dünden bugüne gelişim öyküsü’ konusunu ele alırken, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Kooperatifçilik Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Aypek ‘Kooperatifçiliğin gelişmesinin önündeki engeller, çözüm önerileri, finansal erişim ve Bursa kooperatifçiliği’, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifler Daire Başkanı Ekrem Alper Bozkurt de, ‘Kooperatif girişiminin avantajları, yeni nesil kooperatifler ve iyi kooperatif örnekleri’ başlıklarında sunum gerçekleştirdiler.

Programın öğleden sonraki bölümünde ise Bursa Ecza Kooperatifi Başkanı Recep Görmez ‘Sektörel bazda Bursa kooperatifçiliğinde işbirliği imkanları ve yeni kooperatif alanları’, Marmarabirlik Kooperatiflerle İlişkiler Müdürü Sinan Solmaz ‘Kooperatiflerde markalaşma ve pazarlama yöntemleri’ konuları ile ilgili katılımcılara detaylı bilgiler verdi.

BEBKA ve Bursa Ticaret İl Müdürlüğü yürütücülüğünde gerçekleştirilen ‘Bursa Kooperatifçiliğinin Vizyonu Paneli’nin ardından geçilen çalıştay bölümünde hedef ve stratejilerin belirlenmesinin yanı sıra Güçlü, Zayıf, Fırsat, Tehdit grup çalışması yapıldı.

 

2016-06-07T12:13:02+03:00 7 Haziran 2016|